Lorem ipsum dolor amet, modus intellegebat duo dolorum graecis

Sledujte nás

Vyhľadať

  /  Novinky   /  V Bratislave vzniklo We Care centrum pre novorodencov a batoľatá do jedného roka.

V Bratislave vzniklo We Care centrum pre novorodencov a batoľatá do jedného roka.

Verejnosti sme ho slávnostne predstavili 13. júna 2023. Pod vedením skúsených odborníkov z oblasti neonatológie a pediatrie poskytujeme vo We Care centre baby masáže, vaničkovanie (baby plávanie), komplexné kurzy starostlivosti o bábätká aj laktačné poradenstvo. Čerstvým rodičom zabezpečujeme podporu a poradenstvo priamo v centre, ale aj služby certifikovanej zdravotnej sestry v domácom prostredí.

Za konceptom WE CARE stoja skúsení zdravotnícki odborníci z oblasti neonatológie a pediatrie a certifikovaní inštruktori, ktorým záleží na tom, aby sa práve rodičia stali najväčšími odborníkmi pre svoje dieťa. Prostredníctvom našich služieb a poradenstva chceme rodičov povzbudiť a ukázať im, že byť dobrým rodičom nie je veda, ale hľadanie správnej cesty. „Neexistuje jeden univerzálny postup, ktorý možno použiť pre spokojné prospievanie každého dieťaťa. Usilujeme sa rodičov podporiť, posilniť ich sebadôveru, ukázať im možnosti a konkrétne postupy k uspokojeniu potrieb svojho dieťaťa,“ vysvetľuje ciele konceptu WE CARE jeho zakladateľka a majiteľka centra Alena Ravaszová, zdravotná sestra so špecializáciou v odbore intenzívnej starostlivosti o novorodenca, ktorá desať rokov pracovala v pôrodnici v Bratislave na novorodeneckom oddelení ako sestra a laktačná poradkyňa. 

Dotyk ako základná esencia

Filozofia konceptu WE CARE sa na prospievanie a spokojnosť dieťaťa pozerá ako na celok. Opiera sa o odborné skúsenosti ale aj o prirodzenú rodičovskú intuíciu, ktorá pod váhou moderných technológií a nepreberného množstva informácií padá do úzadia. „Moderná myseľ hľadá dôkaz. My sa usilujeme k odborným štúdiám a skúsenostiam pridať  láskavý dotyk, ktorý je základnou esenciou vzťahovej väzby medzi rodičom a dieťaťom. Staráme sa o bábätká, ale aj o rodičov a ich prežívanie novej – významnej životnej roly,“ vysvetľuje Alena Ravaszová. 

Práve dotyk je základom baby masáží aj vaničkovania, ktoré môžu mať na správny psychomotorický vývoj bábätka, jeho prospievanie a na posilnenie vzťahovej väzby výrazne pozitívny vplyv. „Rodičov učíme techniku masírovania bábätiek podľa profesionálneho masážneho programu IAIM (International Association of Infant Massage) pre dojčatá. Program kombinuje praktické skúsenosti profesionálov, pozitívne účinky indickej a švédskej masáže, princípy z jogy a reflexológie do jedného komplexného rutinného postupu. Obsahuje špeciálny prístup pre bábätká s kolikou, dotykovú relaxačnú techniku, ucelený kurz pre rodičov, ktorým záleží na zdravom prospievaní ich bábätka,“ informuje o základných princípoch baby masáží MUDr. Kamil Száz, pediater, odborný garant všeobecnej ambulancie pre deti a dorast a tiež garant konceptu WE CARE. Detská masáž pozitívne ovplyvňuje vytváranie a upevňovanie väzieb medzi rodičom a dieťaťom vďaka tomu, že jej súčasťou je kontakt z očí do očí, dotyk, zvuky, vône, zaujatie, starostlivosť.

BENEFITY PRAVIDELNEJ MASÁŽE:

  • stimulácia obehového, tráviaceho, hormonálneho, imunitného, lymfatického, nervového, dýchacieho a vestibulárneho systému a stimulácia jazykového vývoja
  • rozvoj svalov, svalového tonusu, rastu, vylučovania, zmyslovej integrácie
  • úľava od rastových bolestí, bolestí z prerezávania zúbkov, od plynatosti, koliky, zápchy, svalového napätia, zahlienenia, zlepšenie flexibility
  • navodenie pokoja, relaxácie – podpora lepších spánkových vzorov, normalizácia svalového tonusu, regulácia stavov chovania, zlepšenie schopnosti upokojiť sa (samoregulácia), zvýšenie hladiny dopamínu, zníženie úrovne stresu a stresových hormónov (kortizol, norepinefrín), zvýšenie úrovne antistresových hormónov (oxytocín, sérotonín), zníženie precitlivenosti a hyperaktivity
  • upevnenie väzby, bezpečného puta a spolupráce medzi rodičom a dieťaťom 
  • verbálna a neverbálna komunikácia s využitím všetkých zmyslov
  • povzbudenie laktácie
  • lepšie pochopenie vlastného dieťaťa, čítanie a rešpektovanie podnetov, podpora sebavedomia a sebadôvery, zlepšenie rodičovských zručností a mnohé ďalšie

We Care centrum ponúka tiež službu vaničkovania, teda cvičiacej formy plávania. Je adaptáciou na vodné prostredie a prípravou na veľký bazén. Cieľom je vytvárať pozitívny vzťah detí k vode ako takej. „Správnymi cvičeniami, metodickými krokmi a úchopmi prispieva k správnemu psychomotorickému vývinu dieťatka. Príjemná únava, lepšie zaspávanie, väčšia chuť do jedla. To všetko a omnoho viac prináša pre prospievanie dieťaťa práve vaničkovanie. Rodičom ukážeme, ako manipulovať s dieťatkom vo vodnom prostredí a ako urobiť aj doma z bežnej hygieny príjemné spoločné chvíle, ktoré prehlbujú dôveru dieťaťa k rodičovi. Vďaka jednotlivým metodickým úchopom dieťa cvičí a posilňuje či uvoľňuje presne tie svaly a svalové skupiny, ktoré potrebuje k správnemu vývoju,“ vysvetľuje MUDr. Kamil Száz. 

BENEFITY VANIČKOVANIA:

  • správny psychomotorický vývoj, posilnenie svalového aparátu
  • zlepšenie peristaltiky čriev, podpora chuti do jedla
  • otužovanie dieťaťa, zlepšenie a prehĺbenie spánku
  • zlepšenie stavu pri motorických poruchách (hypertonia, hypotonia, predilekcia hlavičky)
  • podpora srdca a cievneho systému, zvyšovanie kapacity pľúc
  • adaptácia na vodné prostredie a jednoduchší prechod do bazéna
  • upevnenie väzby medzi rodičom a dieťaťom, spoločne strávený čas a mnohé ďalšie

Na slávnostné otvorenie We Care centra zavítala aj Barbara Jagušák (Babsy) s dcérkou a synom. „S Alenkou a Kamilom sme sa stretli v minulosti pri inšpiratívnom rozhovore o tom, ako si budovať puto rodič-dieťa už od narodenia. Ich skúsenosti z praxe ukazujú, že bonding nie je len výsadou mamičiek a že napríklad baby masáže a plávanie dokážu pozitívne vplývať na psychomotorický vývoj dieťaťa už od prvých týždňov po pôrode. Teším sa na našu ďalšiu návštevu vo We Care centre, ktoré z môjho pohľadu veľmi funkčne spája odborné skúsenosti s prirodzenou intuíciou rodiča,“ prezradila nám Babsy.

Podpora a poradenstvo 

WE CARE nie je len centrum, ale koncept, ktorý rodičom prináša komplexné poradenstvo v starostlivosti o novorodenca a dojča. Preto v rámci svojich našich služieb ponúkame predpôrodné kurzy zamerané na témy laktácia a dojčenie, manipulácia s bábätkom, hygiena a starostlivosť o genitál dieťatka, plač a jeho tíšenie, nosenie dieťatka v náručí, spánok, kolika, vyšetrenia bábätka v pôrodnici, nežný dotyk a vytváranie vzťahovej väzby, masáže, baby plávania a to buď priamo vo We Care centre, alebo prostredníctvom certifikovanej sestry, ktorá klienta navštívi v domácom prostredím. Navyše, vďaka spolupráci s garantom konceptu, MUDr. Kamilom Százom, We Care centrum ponúkame aj službu Druhý názor pediatra. Je určená pre rodičov, ktorí pociťujú neistotu či strach pri riešení zdravotného stavu svojho dieťaťa a majú potrebu skonzultovať zvolenú terapiu s ďalším odborníkom. “Mojou túžbou je, aby boli všetky deti vychovávané s láskou a nežnosťou. Chcem pomáhať rodičom, aby pochopili, že vzájomná dôvera vo vzťahu dieťa – rodič a tiež dôvera rodiča v samého seba sú kľúčom k vytvoreniu krásneho, trvalého a plnohodnotného vzťahu. Láskavý dotyk masáže a baby plávanie sú skvelými cestami, ako dosiahnuť tento cieľ. Konkrétna pomoc s dojčením a sestra, ktorá vás naučí ako na to, vám poskytnú istotu a odborné zázemie k vytvoreniu čo najlepších podmienok na zvládnutie prvých dní a týždňov po pôrode ale aj neskôr. Ďakujeme za dôveru. Urobíme všetko pre to, aby sme to spolu zvládli,“ uzatvára Alena Ravaszová. 

Nájdete nás na Tomášikovej 13 v Bratislave.

Instagram: https://www.instagram.com/wecare.centrum/?hl=sk

Post a Comment